2013阿卡汗奖入围作品——夏尔•戴高乐高中-建筑师之死

设计:Ateliers Lion Associés, Dagher Hanna & Partners
地点:叙利亚,大马士革
业主:法国外交部
设计时间:2006年
落成:2008年
占地面积:4995平方米
总建筑面积:10000平方米

Lycée Français Charles de Gaulle

对于一座面对沙漠气候的学校建筑,建筑师为其设计了一套自然通风系统,甚至可以说这套通风系统决定了整个建筑群的外形——所有建筑都是同样的两层单体,沿着中轴对称排列,每两个单体之间便附带一个小而茂盛的花园。这些花园为建筑群制造了一个小气候,并源源不断地通过PVC管组成的通风网络向室内输送凉风。在管子的另一头链接的是各单体旁高耸的空气井。阳光加热空气井中的空气,使他们上升,并形成负压将冷空气抽进来,从而形成一个不需要电力的大型空调系统。建筑的外墙分为两层,内层是现浇混凝土,外层则是轻质混凝土砌块,在它们之间填充了气垫,于是这套墙壁系统的隔热性也非常优秀。

In designing school facilities in thisdesert climate, the architects opted for natural ventilation, a decision withcrucial implications for the morphology of their solutions. The buildings aretypically two-storey patio structures each giving onto a small, lush, andsheltered garden. The garden is the building block, creating the microclimate,feeding cool air into the ventilation system through PVC pipes, made tocirculate by means of the updraft created by solar chimneys. The walls aredouble-block for its thermal properties: solid concrete on the inside andconcrete breeze-blocks on the outside, separated by an air pocket. Theclassrooms are arranged in rows on both sides of major axes, in a pattern ofalternating buildings and gardens.

2013阿卡汗奖入围作品——夏尔•戴高乐高中-建筑师之死

教室与食堂间的小路被凉棚覆盖

 

2013阿卡汗奖入围作品——夏尔•戴高乐高中-建筑师之死

小巧的化学试验室

 

2013阿卡汗奖入围作品——夏尔•戴高乐高中-建筑师之死

利用阳光加热的空气井

 

2013阿卡汗奖入围作品——夏尔•戴高乐高中-建筑师之死

每幢单体包括四个教室和一个空气井

 

2013阿卡汗奖入围作品——夏尔•戴高乐高中-建筑师之死

学校的入口广场

 

2013阿卡汗奖入围作品——夏尔•戴高乐高中-建筑师之死

总平面图