SO-IL赢得加州大学戴维斯分校“舍姆艺术博物馆”项目-建筑师之死

来自纽约布鲁克林的建筑事务所SO-IL赢得了加州大学戴维斯分校校园内新艺术馆的项目。这座新艺术馆名为“延·舍姆夫妇艺术博物馆”——这对夫妇皆是非常著名的艺术收藏家,也是这座艺术馆的主要捐赠人。新艺术馆设计方案试图将加州中央谷地特殊的气候与风景引入原本严肃的博物馆空间,并且受到艺术作品千变万化的流动性,设计师意图在整体设计上体现出足够的积极性与创新性,同时在外形上表达出相当的“可渗透性”。在主体建筑之上覆盖着一张多孔钢结构的曲线顶棚,使得整个建筑的主题结构去物质化,从而变得生动有机。在接近5000平方米的面积中,建筑师着眼于构造一个将外部景色抽象化的空间,给参观者提供多种多样的体验,同时顶棚下的半开放广场也有成为艺术试验场地的潜力。富有动感的建筑外表将不同功能的空间联系在一起,在吸引参观者的同时也与周围独特的农田纹理和色彩遥相呼应。种种设计不仅给参观者提供了艺术体验,同时也让人仿佛参与其中——它不仅仅是一个艺术与知识交流的场所,更是一个开放的公共中心。加州大学戴维斯分校的校长,琳达·凯提这样说道:

 

“这座新艺术博物馆的设计改变了传统意义上博物馆的形象。它曲线的玻璃幕墙与仿佛展翅高飞的顶棚将所有人聚集其中,给他们惊喜,甚至进入他们的内心。任何进入这座博物馆的人都会重新成为一个学生。”

 

该项目预计将于2014年开工。

本译文为筑龙网约稿,转载请注明筑龙网及archidead.net。

SO-IL赢得加州大学戴维斯分校“舍姆艺术博物馆”项目-建筑师之死

通向主路的入口及外立面

 

SO-IL赢得加州大学戴维斯分校“舍姆艺术博物馆”项目-建筑师之死

曲线顶棚模糊了生硬的结构

 

SO-IL赢得加州大学戴维斯分校“舍姆艺术博物馆”项目-建筑师之死

内部大厅提供了采光良好的公共空间

 

SO-IL赢得加州大学戴维斯分校“舍姆艺术博物馆”项目-建筑师之死

午后的阳光透过顶棚,使室内外的空间互相叠加

 

SO-IL赢得加州大学戴维斯分校“舍姆艺术博物馆”项目-建筑师之死

而夜间透出的光线则吸引着更多人前来。

 

原文:

brooklyn-based SO-IL has won the competition to build the new 'jan shrem and maria manetti shrem museum of art' on the davis campus of university of california. the project makes use of the the central valley landscape and climate to create a place that invites the outdoors into an often rigid museum program. understanding the experience of art as fluid and ever-changing, the design posits a flexible infrastructure that speaks to a general sense of optimism and the empowerment of innovation. the permeability of the built form was of the highest priority, an idea that manifests tectonically; the building uses a porous steel 'grand canopy' to organize the space and additionally dematerialize the edges of the structure. the 50,000 square foot characterizing gesture aims to create a sensory landscape, enriched by the multiplicity of users andthe potential for the open-roofed space to become a field of experimentation. additionally, this dynamic skin acts as both an attractive illuminated beacon while serving to weave the building into the surrounding patchwork of agrarian textures and hues that so characterize the site. the result is a series of human-scaled volumes that democratize the space to experience art and take part in creative thought on campus. seeking to be a veritable institution of intellectual and artistic exchange as well as publicly accessible learning center, the museum is named after jan shrem, proprietor of clos pegase winery, and maria manetti shrem, a prominent arts patron. of  the winning entry, chancellor linda p.b. katehi stated:  'the design for the new museum at UC Davis turns the traditional model of museum design inside out. from its curved glass walls to its soaring canopy, it will draw people in, surprise them, and engage them. all who enter this museum will become students again.'

 

the museum is expected to break ground next year.

http://www.designboom.com/architecture/so-il-wins-competition-to-build-shrem-museum-of-art-at-uc-davis/